WIE IS LA NINA

Home

LA NINA - FLAMENCO DANS

Janine Keijzer La NInaJanine Keijzer "La Nina" danst flamenco sinds 1988. Ze studeerde in 1990 af als cultuursocioloog aan de UvA, en legde zich snel daarna volledig toe op de flamencodans. Ze nam flamencolessen van de meest vooraanstaande flamencodansers en -danseressen bij dansers als Isabel Bayon, Rafaela Carrasco, Eva la Yerbabüena, Belen Maya, Javier Latorre, Joaquin Grilo, Mercedes Ruíz, Rocio Molina, Elícia La Truco, Adela Campallo, Pepa Molina, La Tacha, Andres Marín, Sylvia de Paz, Farruquito, Pastora Galván, Maria del Mar Moreno, Alicia Marquez, Ursula Lopez, Olga Pericet, Juan Carlos Lerida en Manuel Betanzos e.v.a., die allemaal tot de absolute flamencotop van de afgelopen 15 jaar behoren.

Janine Keijzer La NInaDocent: Vanaf 1994 is La Nina gaan lesgeven aan beginners en (ver)gevorderden. Ook geeft ze lessen aan kinderen, bedrijven, en geeft ze workshops.

Uitvoerend artiest: sinds 2000 staat La Nina met grote regelmaat op het podium. Optredens en projecten lopen uiteen van pure flamenco-optredens, tot aan diverse showprojecten met choreografieën voor meerdere dansers. Ze heeft drie flamencogroepen gehad: Pasa La Raya, Grupo Flamenco Amsterdam en Mezcla Flamenca met de beste flamenco artiesten van Nederland. Momenteel heeft ze haar eigen flamenco-latin kwartet "La Nina zingt" waarvan de basis gevormd wordt door La Nina, flamenco-latin gitarist Bart van Uden op gitaar en de geweldige latin-jazz muzikanten Lenny Fleer op bas en Roberto Haliffi op percussie. Niet alleen flamenco dans maar vooral ook de zang van La Nina staan hierin centraal: fado, bossa nova, bolero's en tango. Het kwartet (of trio bij hele kleine gelegenheden) speelt voor veel verschillende podia: kleine wereldmuziek podia, instellingen, bedrijven, particuliere feesten, openingen, recepties, bruiloften. Lees graag verder op de pagina optredens als u een boeking wilt doen!

Op de pagina projecten staan de optredens en projecten van de laatste paar jaar beschreven.

La Nina's flamencostijl houdt het midden tussen klassiek en modern, met vrouwelijke, gracieuze arm- en handbewegingen, en muzikaal voetenwerk. Ook danst ze met castañuelas (castagnettes), abaníco (waaier), mantón (omslagdoek) en sombrero (hoed).

Scriptschrijver, regisseur, producent: La Nina schreef in 2015 de eerste Flamenco Musical van Nederland, La Zapatera. Er stonden 60 professonials en amateurs op de planken in een verhaal vol dans, zang, acteren. Een tweede Muziektheaterstuk "De TAROT Reis" is zomer 2018 klaar en wordt daarna in productie gezet.

Vanaf 2018 is La Nina ook begonnen als creatief invaldocent voor basissscholen (1 dag per week). Hierin maakt ze muziektheater met kinderen van groep 1 t/m 8.

"NINA - OVER FLAMENCO en MUZIEKTHEATER

"Flamenco is verbonden met je diepe gevoelsleven, met je persoonlijke kracht en expressie. Zodra je iets van de basis beheerst, gaat het er volgens mij vooral om, dat je iets hiervan kunt uitdrukken. De oerkracht van flamenco is goed voor je zelfbewustzijn, je houding. Alles begint natuurlijk met de techniek, en het compás (ritme). Ik denk altijd wees niet te bang, sta open om te leren en om fouten te maken en verdiep je in de techniek. Dan zul je zien hoe snel je uiteindelijk toch al een eenvoudige flamencodans onder de knie hebt. De laatste jaren merk ik dat ik het ongelofelijk leuk vind, choreografie en stukken te schrijven en te bedenken. Na de musical 'La Zapatera' die herhaald gaat worden, werk ik aan het nieuw stuk het komende seizoen: De Tarot Reis. Ik vind het geweldig het beste uit mensen te halen in zo'n stuk, zowel de professionals als de amateurs. Voor mijzelf als artiest geldt bovendien dat ik enorm kan genieten van de samenwerking met en het talent van mijn flamencocollega's. Samen zet je iets unieks neer, dat iedere keer weer anders uitpakt. Voor mij is het zingen dat ik steeds meer doe tijdens optredens de laatste jaren, een welkome aanvulling in mijn eigen expressie als podiumartiest."