WIE IS LA NINA

Home

LA NINA - FLAMENCO DANS

Janine Keijzer La NInaJanine Keijzer "La Nina" is een bekende flamencodanseres die in haar studententijd in Amsterdam de flamenco ontdekte toen zij in Carré de wereldberoemde Antonio Gades en Christina Hoyos hun 'Carmen' voorstelling zag geven. Ze studeerde in 1990 af als cultuursocioloog aan de UvA, maar koos snel daarna (ook komend uit een dansersfamilie) voor de flamencodans. Ze nam flamencolessen van de meest vooraanstaande flamencodansers en -danseressen bij dansers als Isabel Bayon, Rafaela Carrasco, Eva la Yerbabüena, Belen Maya, Javier Latorre, Joaquin Grilo, Mercedes Ruíz, Rocio Molina, Elícia La Truco, Adela Campallo, Pepa Molina, La Tacha, Andres Marín, Sylvia de Paz, Farruquito, Pastora Galván, Maria del Mar Moreno, Alicia Marquez, Ursula Lopez, Olga Pericet, Juan Carlos Lerida en Manuel Betanzos e.v.a., die allemaal tot de absolute flamencotop van de afgelopen 15 jaar behoren.

Janine Keijzer La NInaFLAMENCODOCENT: Vanaf 1994 is La Nina gaan lesgeven aan beginners en (ver)gevorderden. Ook geeft ze lessen aan kinderen, bedrijven, en geeft ze workshops.

DANSERES EN ZANGERES: sinds 2000 heeft La Nina met grote regelmaat op het podium gestaan als danseres. Optredens en projecten lopen uiteen van pure flamenco-optredens, tot aan diverse showprojecten met choreografieën voor meerdere dansers. Ze heeft drie flamencogroepen gehad: Pasa La Raya, Grupo Flamenco Amsterdam en Mezcla Flamenca, met de beste flamenco artiesten van Nederland. Momenteel heeft ze haar eigen flamenco-latin kwartet "FlamBossa"waarvan de basis gevormd wordt door La Nina als zangeres/danseres, flamenco-latin gitarist Bart van Uden op gitaar en de bekende jazz percussionist Roberto Haliffi. Daarnaast werkt het trio soms met bassist of pianist. Vooral de zang van La Nina staat hierin centraal: fado, bossa nova, bolero's en tango. Daarnaast zijn er een paar korte stukken spetterende flamenco dans te zien. Het trio (of kwartet bij grotere gelegenheden) speelt voor veel verschillende podia: kleine wereldmuziek podia, instellingen, bedrijven, particuliere feesten, openingen, recepties, bruiloften. (omslagdoek).

Lees graag verder op de pagina optredens als u een boeking wilt doen!

Op de pagina projecten staan de optredens en projecten van de laatste paar jaar beschreven.

SCRIPTSCHRIJFSTER, REGISSEUR, PRODUCENT: La Nina schreef in 2015 de eerste Flamenco Musical van Nederland, La Zapatera. Er stonden 60 professonials en amateurs op de planken in een verhaal vol dans, zang, acteren. Een tweede Muziektheaterstuk "TAROT" is zomer 2018 afgeschreven en wordt momenteel in productie genomen onder andere i.s.m. Conchita Boon.

CREATIEF DOCENT VOOR ONDERWIJS, TRAINER TEAMDAGEN. Vanaf 2018 werkt La Nina ook als creatief (inval)docent voor basissscholen via Lukida Onderwijs in Amsterdam en voor Centrum Hart in Haarlem. Hierin maakt ze muziektheater met kinderen van groep 3 t/m 8. Zie de blauwe pagina over kinderfeestjes en lessen voor onderwijs

Daarnaast ontwikkelde ze een training gebaseerd op CATWALK TRAINING & FLAMENCO, voor bedrijfsleven, vriendinnengroepen, teambuildingsdagen en creatieve trainingsdagen. Twee uur lang leren deelnemers wat het is om voor een groep te 'shinen' , hoe je mooi en zelfverzekerd door een zaal loopt, maar ook hoe je elkaar kunt laten stralen. Na de Catwalk Training komt de Flamenco aan bod in groepsverband, ook hierin ligt de nadruk op samen iets neerzetten en plezier maken, en je trots bewegen. Zie de blauwe pagina.

"NINA - OVER FLAMENCO en MUZIEKTHEATER

"Flamenco is verbonden met je diepe gevoelsleven, met je persoonlijke kracht en expressie. Zodra je iets van de basis beheerst, gaat het er volgens mij vooral om, dat je iets hiervan kunt uitdrukken. De oerkracht van flamenco is goed voor je zelfbewustzijn, je houding. Alles begint natuurlijk met de techniek, en het compás (ritme). Sta open om te leren en om fouten te maken en verdiep je in de techniek. Dan zul je zien hoe snel je uiteindelijk toch al een eenvoudige flamencodans onder de knie hebt. De laatste jaren merk ik dat ik het ongelofelijk leuk vind, muziektheater te schrijven en te bedenken. Na de musical 'La Zapatera' werk ik aan het nieuw stuk het komende seizoen: 'TAROT'. Ik vind het geweldig het beste uit mensen te halen in zo'n stuk, zowel de professionals als de amateurs. Voor mij is naast het schrijven en produceren vooral ook het zingen dat ik doe tijdens optredens de laatste jaren, een welkome aanvulling in mijn eigen expressie als podiumartiest."